-->

Učínné tipy jak vyčistit stříbro

Nejbezpečnějším, ale zároveň nejdražším způsobem jak zbavit zašlé stříbro špíny a kalu je užití speciálně pro tento účel vyrobených leštidel stříbra. Tento způsob je podle mne nutností pokud se samy pokoušíte samy leštit starožitné nebo velmi cenné stříbrné artefakty. Pokud se tedy rozhodnete  zakoupit leštidlo stříbra tak se vždy řiďte pokynů výrobce.
Pokud nemáte zbytečné peníze na nákup drahých čistících prostředků, nebo jste domácím kutilem, který vždy a za každých okolností dělá vždy vše co možná nejlevněji a sám tak i pro vás existuje několik osvědčených a levnějších variant jak vyčistit a vyleštit vaše stříbrné cennosti.
  • Zubní pasta
K tomuto domácímu receptu budete potřebovat klasickou zubní pastu (ne gelovou), kousek čistého hadru nebo houby (co možná nejjemnější aby se předešlo poškrábání)
Na kousek hadru nebo na houbičku naneseme zubní pastu a začneme pomalými rovnými pohyby (sem a tam) čistit stříbro.  Poté stačí vaší cennost opláchnou teplou (ne vařící) vodou a dílo je hotovo.
  • Jedlá soda
!Pozor tato metoda je asi nejrizikovější!
Stačí smíchat jedlou sodu s teplou vodou a stříbro určené k vyčištění do vzniklé lázně vložit. Dojde k účinnému očištění vašeho zašlého stříbra, ale jak sem varoval může dojít k poškození stříbra, jedlá soda může v některých případech být docela agresivní a proto to nebezpečí. Jedlá soda společně s vodou a stříbrem vytváří malou chemickou reakci, takže nevdechujte výpary.
  • Kolové a jiné nápoje
Nerad bych zde šířil reklamu který nápoj je lepší, ale co je skutečně ověřené, kolové nápoje Coca Cola, Pepsi, Sprite, 7 Up obsahují kyseliny, které dokáží velmi dobře vyčistit zašlé stříbro. Podle uživatelů, kteří tuto metodu testovali se více osvědčili nápoje Sprita a 7 Up, tento typ nápoje tedy pravděpodobně funguje nejlépe. A navíc je tato metoda podle ohlasů i velmi šetrná a nepoškozuje stříbro.

Máte jiný účinný návod jak vyčistit stříbrné cennosti ? napište nám zkušenosti do komentářů